Cum sta Romania la nivel de securitate privata – statistici

Am frunzarit putin Internetul in cautarea unor  cifre legate de situatia Romaniei la nivel de securitate privata si am gasit un studiu realizat de CoESS (The Confederation of European Security Services), in care sunt prezentate o serie de statistici.

Astfel, am aflat ca, in 2010, erau 1.282 de firme de paza si protectie, 107.000 de angajati in domeniul securitatii private, dintre care 96.500 licentiati, iar 35.000 aveau dreptul sa poarte arma. Varsta medie: 35 de ani. Ca si procente, numarul barbatilor din acest domeniu este mult mai mare decat cel al femeilor, si anume 85%. Mai exista sectiuni care fac referire la autoritatea de care dispune un angajat in securitate privata, ce tip de arme are dreptul sa foloseasca si in ce conditii, ce animale pot fi folosite pentru aparare, ce legi sunt reglementate in acest sens. Utilizarea cainilor si a cailor nu este reglementata. Totusi, cainii pot fi folositi daca este prevazut in planul de securitate si cu aprobarea politiei.

Domeniul securitatii private este in continua dezvoltare si are o importanta majora in functionarea unui stat. In Romania, dupa cum spune studiul, in anul 2010, cifra de afaceri anuala  era de 643.3 milioane euro,  piata fiind in crestere cu 2.8%.  Asadar, multumim firmelor din Romania pentru efortul depus si pentru dorinta de a oferi servicii de calitate!

La sectiunea de unde puteti descarca documentul, exista mai multe studii, realizate pentru anii 2004, 2008, ultimul fiind publicat in 2011. Interesant este ca datele sunt prezentate pentru fiecare tara in parte, iar la final sunt reliefate concluziile generale. De exemplu, pe esantioul studiat (34 de tari, 27 din Uniunea Europeana si inca 7 tari europene), anual, sunt efectuate, in medie, 76,246,456.67 de ore de paza. Impresionant, nu? Rata medie a fortei de securitate privata, la 10.000 de locuitori, este aproximativ 31.11, iar cea a fortei politiei este de 36.28. Cainii de paza pot fi folositi in procent de 91%, iar caii in doar 37%.

Informatiile sunt din sfera sociala, legislativa si economica si este foarte utila viziunea de ansamblu, mai ales pentru cei care activeaza in sfera securitatii private, pentru ca, prin intelegerea fenomenului general, se pot lua decizii informate, la nivel particular. Mai mult, comparatia cu alte tari ne ajuta sa imbunatatim situatia din Romania sau, in cazul in care dorim extinderea la nivel international, este bine sa stim catre ce ne indreptam.

Puteti accesa studiul de pe site-ul oficial, la sectiunea statistici. CoESS este o organizatie a angajatorilor din domeniul securitatii, s-a infiintat in 1989 si este recunoscuta de Comisia Europeana, ca un partener social sectorial. Aceasta, dupa cum puteti citi si pe site, reprezinta 25 de tari, adica 50.000 de firme de securitate privata. Asteptam cu nerabdare urmatorul studiu.

 

Leave a Reply